2018. ápr. 24. kedd
Konyári Pávakör Egyesület

Elnök: Pallás Imréné
Levelezési cím: 4133 Konyár Rákóczi u. 11.
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A Konyári Pávakör 1972-ben alakult, Kállai János tanár vezetésével. Nem tekinthető korábban működő kórus utódjának, de semmiképpen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a községen több mint 100 éve létező kórushagyományt. Az elnevezés és a megalakulás időpontja utal rá, hogy a televíziós vetélkedő sorozat hatására indult meg a kezdeményezés. Nagy szerepe van a szervezésben Futó Andrásné alapító tagnak.

1984-ben rádiófelvétel készült, Kállai János, községből való elköltözését követően rövid ideig Szálku Péter Béla tanár, majd Balogh Gyula tanár vette át a szakmai irányítást. 1988-tól ismét helyi vezetője lett a Pávakörnek, Goronné Dürgő Magdolna tanárnő személyében, aki 1992-ig volt az együttes szakmai vezetője. 1992-től immár 17 éve Juhász Erika a Népművészet ifjú mestere munkáját dicséri, hogy a Konyári Pávakör két évente megrendezésre kerülő Országos minősítéseken, 1993-ban ezüst, ezt követően minden alkalommal „Arany Oklevéllel” büszkélkedhet a csoport 2006 évet követően, 2008 évben is Aranypáva Díjas lett az egyesület. 2007. november 10-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját, melyen Konyár Község Önkormányzata, Konyárért kitüntető díjat adományozott az együttesnek.
1995-ben ismét rádió felvétel készült, 1999-ben a Táncház Egyesület által meghirdetett „Új élő népzene” lemezpályázaton sikeresen szerepelt a Pávakör férfi kórusa, katonadalokkal. A CD és a kazetta 2000 tavaszán jelent meg. 1992-ben Korondon vendégszerepelt a Pávakör, 1997-ben a Margittai RMDSZ férfi kórusával vette fel a kapcsolatot, több ízben történt  cserelátogatás, az időközben Horváth János Társasággá alakult vegyes kórusnál 2007 szeptemberében tett újabb látogatást a Pávakör.
2001-ben Olaszországban, Silvi Marinaban vendégszerepelt a Pávakör nagy sikerrel, az olaszok a látogatást 2002-ben Hagyományőrző Napon viszonozták. 2008 októberében, egy Trilaterális találkozó keretében a Romániai Szaniszló és az Olaszországi Silvi Marina önkormányzati delegációit és művészeti csoportjait láttuk vendégül, ez idő alatt megismerhettük egymás kultúráját. 2009. májusában a Konyári Pávakör, Silvi Marinai meghívásnak tett eleget, ahol 5 kontinens folklór találkozóján, képviselhette Magyarországot.
2009. szeptember 26-án Túrkevén az I. Madarász Károly Népdaléneklő versenyen, Arany fokozatot ért el a Pávakör.
1996-ban a fennmaradása érdekében szervezeti átalakulás – egyesületi forma – vált szükségessé, hogy a Pávakör tovább működhessen. 2007. augusztus 3-a óta Közhasznú Egyesületként működik.

A Pávakör szívesen részt vesz a helyi hagyományőrző napok és más rendezvények szervezésében, lebonyolításában, igazi közösséggé vált, saját maguk örömére énekelnek és más tájegységek dalainak megismerésére is szívesen vállalkozik, hogy azokat másokkal is megismertesse, megszerettesse és tovább adja.

Egyesület tevékenységi köre:
-    kulturális örökség megóvása
-    környezetvédelem, természetvédelem
-    hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése
-    magyarországi, nemzeti és etnikai kisebbségekkel valamint határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység
-    nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés

A Konyári Pávakör repertoárjuk felöleli szinte hazánk összes népdalkincsét, szívesen kitekint, kutatja Erdély és felvidék népdalait, melyeket szívesen énekel, ismerteti meg másokkal.