2024. ápr. 26. péntek
Választások 2024
Adatkezelési Tájékoztató
KORONAVÍRUS
Telekom
Kincstári Start-értékpapírszámla
Kincstári Start-értékpapírszámla
Kincstári Start-értékpapírszámla

A könyvtár nyitvatartási ideje:

A KÖNYTÁR ÚJ

NYITVATARTÁSA

2014. január 1-től

 

HÉTFŐ SZÜNNAP

KEDD 8h-16h

SZERDA 8h-16h

CSÜTÖRTÖK 8h-14h

PÉNTEK 8h-16h

 


A konyári községi könyvtár rövid története
Hasonlóan a többi kis településhez, a központi határozat döntése alapján az 50-es évek végén egy nagyobb könyvtár adományából létrejött az első úgynevezett „szekrénykönyvtár”.
A konyári könyvtár megalapítása 1959-re tehető, amikor a község a Berettyóújfalui Járási Könyvtártól ajándékba kapott 523 db. könyvet. (Az 1. leltárkönyv adataiból) Ez az induló „állomány” tulajdonképpen elfért egy üveges szekrényben. A kölcsönzés az akkori kultúrház irodahelyiségéből zajlott egy ablakon át. Egy óvónő vállalta társadalmi munkában heti két alkalommal 2-2 órahosszára a „nyitva tartást”. A forgalmi adatokat havonta jelenteni kellett a járási központnak, ahonnan az ellenőrzés is zajlott. A könyvtáros olvasókört is szervezett. Egy-egy nagyobb, közismert íróról előadást tartott ő maga, vagy valamelyik pedagógus, iskolás gyerekek olvastak fel az író műveiből, vagy mondtak verseke Hasonlóan a többi kis településhez, a központi határozat döntése alapján az 50-es évek végén egy nagyobb könyvtár adományából létrejött az első úgynevezett „szekrénykönyvtár. 1960-tól már könyvbeszerzési keretet biztosított az akkori Községi Tanács a könyvtárnak, ettől kezdve az állomány folyamatosan bővült. (Az 1960-as leltárkönyv bejegyzései alapján.)
A könyvek elhelyezésére és a kölcsönzés lebonyolítására alkalmas épületnek találták a község vezetői a megüresedett védőnői lakást és rendelőt. Előbb csak a rendelő szabadult fel, és bár a szomszédos helyiségben még ott lakott a védőnő, mégis volt egy önálló kis terem, ahol el lehetett helyezni a néhány polccal kiegészült „szekrénykönyvtárat”. Később a szolgálati lakást is megkapta a könyvtár, és egybe nyitva egy 72 m2-es, az akkori követelményeknek bőven megfelelő tágas és világos helye lett a könyvtárnak. (Az első könyvtáros tájékoztatása alapján.)
A könyvtárosi feladatokkal pedagógust bíztak meg, ahogy abban az időben szinte mindenhol pedagógusok látták el a közművelődési feladatokat túlórában, kevés anyagi juttatásért.
Az önálló épülettel rendelkező könyvtár tágasabb lett, állománya a növekvő igényeknek megfelelően egyre bővült. Szükségessé és lehetővé vált a napi nyitva tartás, ami előbb 2, majd 4 órából állt.
Sor került az első függetlenített könyvtáros alkalmazására, aki már ezért a tevékenységéért kapta a fizetését. Ez jelentősen megnövelte a Községi Tanács költségvetésében a könyvtár kiadásaira fordított összege.

 
Akadálymentes mód váltás
Étlap
Belterületi úthálózat fejlesztése Konyáron
Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Konyáron
MFP kommunális eszköz beszerzése
EÜ ALAPELLÁTÁS INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSE
Konyári Családsegítő és Gyermekjóléti Szolg. fejl.
Konyár Község Önk. ASP Központhoz való csatlakozása
Magyar Falu Orvosi eszköz
Magyar Falu Orvosi eszköz 2020
VP6-7.2.1-7.4.1.2-16
Szolgálati lakás
Magyar Falu Közterület karbantartás
Magyar Falu Útfelújítás
Faluházak felújítása
Óvodai játszóudvar fejlesztés
Leader - Közösségi terek és kapcs. szolg.
Magyar Falu MFP-UHK/2021
MFP-UHK/2022.
Önkormányztai tul. lévő ingatlanok fejlesztése - 2021
MFP-KOEB/2021.
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Konyár településen
MFP-UHJ/2023. Út, híd, járda építése/felújítása